ALCOHOLVRIJ BIER
Het is snel gegaan, maar inmiddels niet meer weg te denken: alcoholvrij bier!
Proosten zonder percentage, dat werk. Van 0,0% tot <0,5%; alcoholarm aber sexy. Alcoholvrij bier is here to stay en bestel je eenvoudig bij Dorstlust voor bij jou in de zaak. Meer weten?
Groei
Goed, hou je vast, deze snelgroeiende biercategorie groeit ook in smaak enorm. Tien jaar geleden was het zo goed als ondenkbaar en werd je in de kroeg stiekem een beetje belachelijk gemaakt met je maltbier. Inmiddels is van elke twintig bieren die in Nederland thuis gedronken worden, ééntje alcoholvrij en ligt dit percentage in de horeca zelfs nog hoger. En dit stijgt rap door. Wij vinden het behoorlijk fantastisch dat in menig horecazaak er nu ook een alcoholvrije bierkaart te vinden is. Goed nieuws vinden wij, want dit gaat hand in hand met alcoholvrije- en arme bieren die steeds beter en worden. Inmiddels drink je alcoholvrij bier ook hartstikke voor de smaak, en dat er steeds meer keuze is, laten we je gaag zien bij Dorstlust.
Wat is alcoholvrij bier?
Eerst even inzoomen, wat bedoelen we met alcoholvrij bier? Bier zonder alcohol natuurlijk, hèhè. Of nou, dat ligt iets genuanceerder, bier wat onder de 0,5% alcohol blijft wordt gezien als alcoholvrij - of alcoholarm - bier. Dit alcoholpercentage is zo laag dat dit bier geen effect heeft op je bloedalcoholconcentratie, en dus niets merkt van de alcohol, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Gek? Niet als je bedenkt dat in een fruitsappie vaak zo’n 0,05% alcohol zit door de natuurlijke gistingsprocessen. Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%.
Alcoholvrij of alcoholarm?
In Nederland mogen alcoholvrije bieren worden gebrouwen met max 0,1% alcohol, van de biertjes uit andere EU-landen gelden de regels uit het land van herkomst - soms wel tot 1,2%, daarom vindt je ook wel bieren met iets meer alcohol, die noemen we dan alcoholarm. Alcoholvrij, of maltbier, is dus niet altijd helemaal alcoholvrij.
De praktijk leert dat in Nederland een alcoholarm bier meestal max 0,5% alcohol bevat. Voor de zwangeren onder ons of mensen die écht even geen alcohol willen drinken is het dus slim om even goed op te letten en te gaan voor de 0,0%.
Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
Het maken van bier is een complex proces, en dat geldt ook zeker voor de alcoholvrije bieren. Er zijn verschillende manieren om zo’n biertje te maken. Brouwers kunnen speciale gisten gebruiken en brouwproces afbreken nog voordat de gistcellen zich in alcohol omzetten. Voor de alcohol de kerk uit?
Ook zijn er brouwers die het bier wel het normale brouwproces laten doorlopen, maar destilleren het bier na het brouwen, waardoor de alcohol door de verhitting verdwijnt. Door dit verhitten verdwijnt niet alleen de alcohol, maar ook een flink stuk van de aroma’s van het bier. Die worden vaak daarna weer toegevoegd. Ook kan de alcohol tijdens het brouwproces uit het bier gefilterd worden, dat is een kostbare methode en en wordt dus ook niet heel vaak gebruikt.
Awesome alcoholvrij
All fun and games, bij Dorstlust weten we het: het gaat om smaak en niet om het percentage. Drink eens wat anders, als het maar goed is. We zijn bij Dorstlust dan ook altijd op zoek naar vernieuwing van ons alcoholvrije assortiment, proeven alles en selecteren alleen die bieren die we écht de moeite waard vinden. Awesome alcoholvrij, noemen we dat. Van alcoholarme lagers tot alcoholvrije IPA’s (hallo Vandestreek!)en alles wat daar tussen zit; probeer het eens!
Kun je niet kiezen, heb je een vraag of heb je een suggestie voor ons assortiment? Neem contact met ons op.