Wie Willem is? Nou, moet je horen.

Maker Paul Selier verwijst hiermee naar de rijke traditie van ontdekkingsreizigers in onze Vaderlandse geschiedenis. En wermoed? Het kruid alsem dat altijd wordt gebruikt in vermout om de wijn te versterken heet in het Duits ‘Wermuth’ en in het oud-Nederlandsch is Wermoed ook terug te vinden. Logisch, en het bekt lekker, dat ook.

Paul (en dus niet Willem!) kwam op het idee voor zijn vermout door een wandeling door de Hortus Botanicus, de tuin in Amsterdam gevuld met allerlei exotische flora meegenomen door die ontdekkingsreizigers. Al menig apotheker en dokter hebben zich in de Hortus door de eeuwen heen laten inspireren voor hun eigengemaakte heilzame kruidendranken. Dat verhaal klikte voor Paul met het verhaal van vermout. Want hoewel vermout niet wordt gedronken voor medische doeleinden (alhoewel)… is vermout een versterkte wijn waaraan allerlei kruiden wordt toegevoegd. Kruiden dus. En net zoals de oude dokters heeft elke vermoutmaker zijn eigen kruidenmengsel nodig die wordt toegevoegd aan de wijn, de basis van vermout.

In samenwerking met de Hortus ging Paul op kruidenpad en er werden 24 botanicals uitgezocht. Samen met deze kruidenmix én Herman Jansen wordt Willems Wermoed nu gemaakt in Schiedam. Daar gebruiken de heren Spaanse witte wijn op basis van Airem en Zalema druiven (jawel) die minimaal twee jaar op eik heeft gelegen. In maart 2016 kwamen de eerste flessen Willems Wermoed op de markt, en sindsdien zijn wij zijn er weg van.

Sterker nog; wij willen Willem!