Verzending in heel NL
Groothandel in andere dranken
We’re hiring! Drivers & Orderpickers
Statiegeld op blik per april 2023

Statiegeld op blik per april 2023

31.01.23

Statiegeld op blik 

Lang verwacht, maar het gaat nu komen: statiegeld op blik per 1 april 2023. In deze blog nemen we je mee in de hoe, wat, waar en waarom. Zo gaan we samen het inzamelen van die blikkies in goede banen leiden.

Waarom statiegeld op blik?

Jaarlijks worden er miljarden blikjes in omloop gebracht. Deze worden - je vast wel bekend - niet altijd in de prullenbak gegooid, ofwel op de juiste manier gerecycled, en hebben daarom een grote negatieve impact op het milieu. Niet best, en met het doel om zwerfafval te verminderen is er door de overheid besloten om een statiegeldsysteem op blik in te voeren. Daarnaast dient het inzamelen een maatschappelijke doel, namelijk om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes. Daar dragen we graag een steentje aan bij, right?

Vanaf 1 april 2023 start het statiegeld op blik in Nederland.

Wat betekent dit voor mij?

Loud en clear, maar wat betekent dit voor jou, als horeca of wederverkoper? Gaan we je uitleggen. Achter de schermen zijn wij, en onze merken, al tijden bezig met dit proces. Alle blikjes die we straks verkopen moeten voorzien zijn van een statiegeld logo én - in sommige gevallen - een nieuwe EAN code. Die eerste is logisch, die laatste zorgt ervoor dat alleen blikken die bedoeld zijn voor de Nederlandse markt - en dus statiegeldsysteem - ingeleverd kunnen worden in NL.

Waar nodig, dien je straks dus je EAN codes aan te passen van de blik sku’s. Hiervoor krijg je in maart bericht van ons. Je mag straks na 27 maart nog wel je oude voorraad zonder logo’s uitverkopen.

Statiegeld heffen

Wij zijn als importeur en distributeur zijn vanaf 27 maart 2023 verplicht om €0,15 cent statiegeld te heffen per blikje. Deze zul je vanaf dan dus terug zien op je facturen wanneer je een verpakking met blikjes bij ons afneemt.

Blik in gebruik - en dan?

Dan, het beste deel. Het blikje lest de dorst van jouw gewaardeerde gast of klant. Ah, proost! En dan is het drankje op en blikje klaar. No, we’re just getting started. Als ondernemer ben je verplicht om de lege blikjes in te zamelen, net als je nu wellicht al met PET flessen doet (pet of blik hoeven niet gescheiden te worden). Je verzamelt de lege verpakkingen in grote plastic zakken. Let op: volgens Statiegeld Nederland moeten van ingezamelde blikken de EAN code en de vorm intact zijn. Bij gedeukte blikjes is er een risico dat de RVM het blikje niet herkent bij het retouren.

Retour geven statiegeld

Goed, volle zak verzamelt, en dan? Deze volle zakken geef je mee aan jouw leverancier of groothandel zoals Dorstlust. Wij de volle zakken, jij een vast bedrag per volle zak die je terug krijgt van Statiegeld Nederland. Jij - en wij - worden dus niet per geretourneerd blikje afgerekend maar per volle zak. De retourstroom van blikken zal dan net als nu met kratten onderdeel zijn van ons bestel- en leverproces. Net als nu zullen we dus niet enkel langs rijden voor het ophalen van lege blikken (sorry), maar nemen we dit mee bij een nieuwe order. Je hoeft de blikken niet persé mee terug te geven aan de leverancier waar de blikken vandaan komen (zoals wel het geval is met de glazen flessen).

In de komende weken zal er nog veel bekend (moeten) worden gemaakt, maar dit in een notendop hoe het statiegeldsysteem per eind maart opgestart worden.

Onder elkaar:

In maart krijg je van ons bericht over eventuele wijzigingen EANs.

Vanaf 27 maart hebben we €0,15 statiegeld per blik op de factuur.

Vanaf 27 maart ben je verplicht om lege blikverpakkingen in te zamelen.

Vanaf 27 maart neemt Dorstlust volle zakken met blikjes retour waar jij een vast bedrag per zak voor terug krijgt.

Zodra er meer duidelijk is komen we weer bij je in de lucht. Heb je nu alvast vragen? Laat het ons weten, of zoek contact met Statiegeld Nederland.

Het product